Magiritsa – Μαγειρίτσα


Az ortodox húsvét elmaradhatalan étele, a magiritsa. Ezt a bárányhúsból készült levest,a hagyományoknak megfelelően,szombat éjszaka,az éjféli mise után tálalják.

A méltán népszerű húsvéti leves, a magiritsa receptje:

1 és ½ kiló báránybelsőség (máj) legjobb még olyan állatot, amely még szopik

500 gramm báránybél, nagyon jól átmosva és apróra összevágva

3 nagykanál olívaolaj

4 nagykanál vaj, esetleg Philadelphia

15 levél fejes saláta 4 részre kézzel összetépve

5 friss újhagyma apróra apróra vágva

2 fej vöröshagyma finomra vágva

3 nagykanál friss kapor apróra vágva

3 nagykanál petrezselyem apróra vágva

750 ml tyúkhúsleves

1 citrom leve

3 tojás fehérjéje

3 tojás sárgája

150 gramm rizs Karolina (fehér rizs)

Frissen őrölt bors

Előkészítés:

Helyezzük bele egy nagy fazékba az összevágott báránybelet és a belsőségeket. Aki szeretné csinálhatja csak májból, a belet el is hagyhatja, vizet kb. annyit teszünk rá, amennyi épp elfedi a belsőségeket, 3-4 ujjnyira és hozzáteszünk 1 nagy szedőkanálnyi sót, elkezdjük nagy lángon főzni kb. 40 percig., figyelve, hogy amikor forrni kezd leszedjük a habot egy lyukacsos kanállal.

Amikor a belsőségek megfőttek kiszedjük egy tálba, hagyjuk, hogy kihűljön és egy nagyon éles késsel összevágjuk.

Egy másik tálba 500 ml levet szedünk abból, amiben főtt a máj, egy nagy lábasban feltesszük főzni nagy lángon, hozzáadjuk az olívaolajat és a vajat.

Megfuttatjuk az apróra vágott friss újhagymát a vöröshagymával együtt, folyamatosan kevergetve addig, amíg üveges nem lesz, de nem pirul még meg. Ezt követően hozzáadjuk a májat és az apróra vágott beleket és addig kevergetjük, amíg szép színt nem kapnak.

Hozzáadjuk a rizst, a levet, amiben a máj főtt, a 750 ml tyúkhúslevest, a fejes saláta leveleket, sót és a frissen őrölt borsot és jól megkeverjük.

Hagyjuk a magiritsát nagyon lassú tűzön főni, amíg a rizs is jól átfő és félre húzzuk, hagyjuk kihűlni míg langyos nem lesz.

A tojások sárgáját a citromok levével összekeverjük, lassanként hozzáadjuk kanalanként a levesből, amely már langyos, folyamatosan kevergetve, hogy ne kapja össze a tojást. Ezért is nagyon fontos, hogy langyos legyen a leves, ne pedig forró.

Mihelyst az avgolemono eléri a magiritsa hőmérsékletét, hozzátesszük a maradék vajat is illetve a kaprot és a petrezselymet, a sót, ha még szükséges és még egy pici frissen őrölt borssal megszórjuk, majd tálaljuk.

Ezt a levest későn este eszik, miután mindenki hazatért a szombat éjjeli Feltámadásról a Szent lánggal, aminek a lángjával keresztet rajzolt a bejárati ajtó fölé, majd meggyújtottak vele egy mécsest. Összekoccantotta mindenki mindenkivel a piros tojását, majd nekiül mindenki magiritsát enni. Ez ilyenkor nagyon jól esik a hosszú böjtöt követően.

Természetesen a magiritsa levesnek van vegetáriánus változata is, ez többféle gombából készül.

Mellékeljük az alábbi videót is, ahol szintén a magiritsa elkészítése látható, kissé másféleképpen. Így mindenki kiválaszthatja azt a változatot, amely a szívének kedvesebb.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content