Τσουρέκι – Kalács


Előkészület: 1 óra

Sütési idő: 50 – 60 perc

Várakozás: 4 óra

Hozzávalók:

35 gramm birkatejből készült vaj

35 gramm tehéntejből készült vaj

100 gramm tej (teljes zsírtartalmú)

160 gramm cukor

3 egész tojás + 1 a kenéshez

1 kiskanál machlépi (mozsárban megőrölt)

1 fél kiskanál masticha (őrölt)

100 gramm langyos víz

40 gramm élesztő, ha nincsen friss akkor por alakú is jó (600 gramm liszthez való mennyiség)

600 gramm liszt

Mandulaforgács a kalács tetejére

Elkészítés:

Egy lábasban felmelegítjük a kétféle vajat, a tejet és a machlépit meg a mastichát. Vigyázat 50 Celsius fok felé ne melegítsük, csak azt szeretnénk, hogy langyos legyen, ne forró, mert különben elpusztulnak az élesztő baktériumok, amit később teszünk majd a tésztához. Levesszük a tűzről és beletesszük a tojásokat, majd jól összekeverjük. Egy másik edényben felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A felfuttatott élesztőt a megolvasztott vajhoz adjuk, majd hozzátesszük a lisztet. Addig dagasztjuk amíg nem ragad már a kezünkhöz. A legjobb, ha konyhai mixerbe tesszük és a legalacsonyabb sebességen dagasztókeverőkkel végezzük ezt a műveletet.

Ezután egy cipót formálunk, amit egy tiszta tálba teszünk és egy keresztet metszünk a tetejére egy késsel. Lefedjük egy tiszta anyaggal a tálat és melegben 3 órán keresztül kelesztjük amíg duplájára nem kel és el nem tűnik a tetejéről a kereszt.

Ismét átdagasztjuk kicsit a kezünkkel és 3 részre osztjuk.

Megszórjuk egy kis liszttel és 3 hosszúkás tésztát formálunk, összefonjuk és az egyik végét összeragasztjuk a másikkal, így egy körfonatot kapunk.

A kalácsunkat a tepsibe tesszük, amit sütőpapírral béleltünk ki, itt még melegben 1 órát kelesztjük.  A megmaradt tojást felkeverjük, hogy egységes keverék legyen és egy nagyon pici vizet adunk hozzá, hogy meg tudjuk kenni a kalácsunkat. Végül megszórjuk a mandulával és előmelegített sütőben sütjük 170-180 fokon kb. 50-60 percen keresztül. A kalács meg kell, hogy piruljon és el kell váljon a sütőpapírról. A piros tojást a kalácsfonat-koszorúnk belsejébe a sütőből való kivétel után tesszük, amikor kihűlt a tojás benne marad, mert kihűlve a tészta összébbhúzódik.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content