Τσουρέκι – Kalács

Előkészület: 1 óra
Sütési idő: 50 – 60 perc
Várakozás: 4 óra
Hozzávalók:
35 gramm birkatejből készült vaj
35 gramm tehéntejből készült vaj
100 gramm tej (teljes zsírtartalmú)
160 gramm cukor
3 egész tojás + 1 a kenéshez
1 kiskanál machlépi (mozsárban megőrölt)
1 fél kiskanál masticha (őrölt)
100 gramm langyos víz
40 gramm élesztő, ha nincsen friss akkor por alakú is jó (600 gramm liszthez való mennyiség)
600 gramm liszt
Mandulaforgács a kalács tetejére
Elkészítés:
Egy lábasban felmelegítjük a kétféle vajat, a tejet és a machlépit meg a mastichát. Vigyázat 50 Celsius fok felé ne melegítsük, csak azt szeretnénk, hogy langyos legyen, ne forró, mert különben elpusztulnak az élesztő baktériumok, amit később teszünk majd a tésztához. Levesszük a tűzről és beletesszük a tojásokat, majd jól összekeverjük. Egy másik edényben felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A felfuttatott élesztőt a megolvasztott vajhoz adjuk, majd hozzátesszük a lisztet. Addig dagasztjuk amíg nem ragad már a kezünkhöz. A legjobb, ha konyhai mixerbe tesszük és a legalacsonyabb sebességen dagasztókeverőkkel végezzük ezt a műveletet.
Ezután egy cipót formálunk, amit egy tiszta tálba teszünk és egy keresztet metszünk a tetejére egy késsel. Lefedjük egy tiszta anyaggal a tálat és melegben 3 órán keresztül kelesztjük amíg duplájára nem kel és el nem tűnik a tetejéről a kereszt.
Ismét átdagasztjuk kicsit a kezünkkel és 3 részre osztjuk.
Megszórjuk egy kis liszttel és 3 hosszúkás tésztát formálunk, összefonjuk és az egyik végét összeragasztjuk a másikkal, így egy körfonatot kapunk.
A kalácsunkat a tepsibe tesszük, amit sütőpapírral béleltünk ki, itt még melegben 1 órát kelesztjük. A megmaradt tojást felkeverjük, hogy egységes keverék legyen és egy nagyon pici vizet adunk hozzá, hogy meg tudjuk kenni a kalácsunkat. Végül megszórjuk a mandulával és előmelegített sütőben sütjük 170-180 fokon kb. 50-60 percen keresztül. A kalács meg kell, hogy piruljon és el kell váljon a sütőpapírról. A piros tojást a kalácsfonat-koszorúnk belsejébe a sütőből való kivétel után tesszük, amikor kihűlt a tojás benne marad, mert kihűlve a tészta összébbhúzódik.