Szalépi – Σαλέπι
Ilyenkor, a ködös, rideg, nyirkos napokon igen jól esik egy energiát adó, illatos, forró ital. Itthon kevesen hallottak róla. Mivel télen kevés a turista még Görögországban is, ez valahogy megmaradt a görögöknek. A szalépi.
Ha magát az italt nem is sokan ismerik, néhányan biztosan találkoztak már az árusokkal, akik a forrón gőzölgő folyadék felé hajolnak, kimérnek egy pohárral az aktuális vevőnek, majd továbbgurítják a hatalmas, finoman metszett réz vagy ezüstös fényű edényt tartó kis kocsijukat. Találgatták is talán, hogy mit árul vajon a hófehér sapkás, tiszta fehér kötényben öltözött alak egy nagy merőkanállal a kezében?
A jeges, a tejesember, az ószeres mind eltűntek már. Már csak nagymamamáink történeteiből hallunk róluk. A szalépiárus azonban itt maradt és kitartóan tolja maga előtt a hatalmas edényben a zamatos forró italt. Hol itt, hol ott tűnik fel Thesszaloniki vagy Athén utcáin, mielőtt ismét belevész a ködbe.
De mi is tulajdonképpen ez a hol vaníliás, hol karamelles aromájú frissítő, amelyről már a híres ókori gyógyítók Aszklépiosz, Hippokratész, Teofrásztosz és Galénosz is említést tesznek? A nyomelemekben, foszforban, magnéziumban és kalciumban gazdag, ital alapjául szolgáló por orchideák gyökeréből készül. Elnevezése az arab szachlép kifejezésből ered, amely az orchidea gyökerére utal.
A porrá zúzott gyökérből készült forró tea élénkíti a vérkeringést, közismert a hurutoldó hatása és gyógyír különféle gyomorbántalmakra is. Emellett megnyugtatja az idegeket, és elősegíti a testi-lelki felfrissülést is. Hideg téli estéken, forró vízben vagy tejben feloldva, kiváló gyógyital készíthető belőle. Tejben feloldva talán még finomabb, lágyabb a zamata. Tehetünk hozzá egy leheletnyi gyömbért vagy kozáni sáfrányt is – mindkettő nagyon illik az ízéhez.
Manapság már nemcsak titokzatos utcai árusoktól vehetünk belőle, hanem megtalálhatjuk az élelmiszerüzletek polcain is, ahol teafilterekhez hasonló tasakokban is kaphatóak. Ha Thesszaloniki utcáin sétálunk télen, feltétlenül kóstoljuk meg! Nem hiába találkoznak arrafelé a kelet és a nyugat varázslatos ízei…
Szalépi klasszikus, üvegcsés kiszerelésben._Fotó_Pinterest Ízletes, frissítő salépi bögrében tálalva fahéjrudakkal ízesítve és díszítve. Fotó_Pinterest Utcai szalépi árus. Fotó_Pinterest A szalépi alapanyagát adó orchideafajták egyike, az Orchis_mascula. Fotó_Wikipédia