Hegyek folyékony aranya: a hegyi tea
Ha megkérdezünk egy görögöt, hogy miben hisz, a hegyi tea biztosan szerepel majd a felsorolásban. A latinul Sideritis (jelentése: az, akinek vasfegyvere van) nevű csodaszer ugyanis szériakelléke szinte minden görög háztartásnak, ahol nem terem meg, ott szárított változata egészen biztosan fellelhető a piacokon vagy a szupermarketekben.
A tea immunrendszerre és légzőszervrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról már Hippokratész is megemlékezett, azonban a magyarul vasfűnek keresztelt növény ezeken túlmenően is hordoz pozitív tulajdonságokat: többek között segíti az emésztést, valamint vírus- és gombaölő hatással is bír. Sebgyógyító hatását már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, ekkor leveleit a vasfegyverekkel okozott sérülések, nyílt sebek borogatására használták.
A hegyi kecskék is rájöttek a növény gyógyító mivoltára, így emésztési problémáik, vagy a külső sérüléseik, sebeik okozta fájdalom esetén a hegyi tea leveleit rágcsálják enyhülésként.
A tea forrázással készíthető el, 15-20 perc elegendő az értékes tápanyagok kinyeréséhez. Az ital különleges ízű, hosszabb áztatás után már inkább kesernyésebb, ekkor ízesíthetjük egy kevés mézzel vagy citrommal is.